mercoledì 26 dicembre 2007

La Panissa

Una nuova poesia in Piemontese presa dal repertorio di papà Giancarlo:


"La Panissa"
(Tipic risot con i fasò a la Santhiàteisa)

Cun na riceta centenaria
tramandà fina ai nos dì,
a l'è n'arte culinaria
cusinè as bun piat chi.

Ij ingredient sun tuc d'cà,
Salam,fasò, lard e ris.
Robi semplici e rinnumà,
per la cusina di nos pais.

Fè suffrisi 'n tal parò,
sigula e lard ben ciapulà,
preparè al brot cun i fasò,
al salam unc tut sbrisulà.

Buta al ris, falu dourè,
rosmarin e sal regulà,
giunta 'l brot sensa ruiè,
girà al tut sul delicà.

Per ai buchi pusè fini
na variante da pruvè,
quasi a fin dla cutura
'n bicer vin bun venta giuntè.

Vint'minuti ai coss al ris,
la panissa lè preparà,
buta al pever prima d'servi,
per chi i'piass al furmac raspà.

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